21.5.08

PATUMAIRES AMB PARAIGÜES?

Queden poc més de 24 hores, concretament 27, perquè el tabaler comenci amb el Patum-Patum i amb les primeres notes de la banda comencin les més de 6 hores d'eufòria i follia desenfrenada. Demà és el dia més esperat de l'any. Ja fa mesos que anem dient "d'aquí a 3 mesos Patum", "d'aquí a dos mesos Patum", "un mes just i Patum", "tres setmanes i Patum", "dos setmanes i Patum", "la setmana que ve Patum!". I avui ja diem "demà Patum!". Sembla increïble. Increïble com passa de ràpid l'any i increïble les ganes que tenim que arribi Corpus Cristi per anar a saltar amb les comparses a la Plaça St Pere corulla de folls. Increïble com l'esberament prepatumístic va augmentant a mesura que ens acostem a la data. Quasi bé ja salto només de pensar-hi! I el millor de tot, que cada any torna. Com va dir la Lia un any tot anant a fer el pica-pica post-tirabol, la Patum, des que s'acaba ja està tornant. Una gran veritat.

Aquest any l'espera ha estat més curta, doncs la Patum cau més d'hora que mai. Serà la meva onzena Patum consecutiva. Des del juny del 98, la meva primera, no hi he faltat cap any. I com a molt aviat havia caigut en 30 de maig. Però enguany, tot plegat ha anat més d'hora i la Patum se'ns presenta al calendari en 22 de maig.

En aquests deu anys, mai ens ha plogut. Potser un any va fer quatre gotes a la tarda, però mai hem hagut de patir pel temps. Enguany, la cosa és diferent. A part que les previsions continuen indicant que demà, a diferència d'avui, els ruixats i les tempestes a la tarda seran freqüents a bona part de Catalunya (incloent-hi, esclar, el Bergadà), doncs a part del que diuen els mapes, aquest any la possibilitat que ens plogui per Patum ve donada per dos factors:

a) D'entrada, el fet que caigui al maig; ja se sap que al maig cada dia un raig i que al juny, la falç al puny. Sabem, doncs, que al maig tenim més porobabilitat de pluja que al juny.

b) Per un altre cantó, la pròpia primavera d'enguany. Com a mínim des de l'u d'abril (encara no he tirat més enrera) ha plogut cada dia a Catalunya. Comptant avui, són 50 dies seguits amb precipitació a Catalunya. Ja sigui amb algun ruixadet a un parell o tres de comarques, com avui, amb ruixats i algunes tempestes més extenses, o amb pluges generals i generoses, com fa un parell de setmanes. 50 dies seguits amb pluja. Fót-li!

Així doncs, tenint en compte el calendari i l'excel·lent primavera que estem vivint, juntament amb Murphi (el dia estable que estem tenint avui, amb tan sols alguns ruixadets al Ripollès i la Garrotxa, el podríem tenir demà, també), doncs tot plegat fa que no sigui gens estrany que els mapes ens indiquin pluja per demà i no seria gens estrany que, potser no amb els primers Patum-Patum del tabaler però sí al llarg de la tarda, demà ens plogui a Berga i sigui la primera Patum amb pluja de, com a mínim, els últims 11 anys.

Fins ara

3 comentaris:

lia ha dit...

demà patum!! sembla que no pugui ser, nomes de llegir les teves linies ja se'm posa la pell de gallina de pensar que dema a aquesta horasegurament ja estarem arribant a berga, i que com cada any saltarem i cantarem contents i esverats !pero sort que patum , desde que va acabar que ja ve,i això es lo millor , que quan s'acaba el tirabol, ja penses en que l'any que be tornaras, i això és lo màgic i lo bonic!
vinga patumaires, no patim pels paraigues! a positivar, que mo plourà pas, segur que st. pere ens protegirà! a disfrutar!!!

Jordi Casanovas ha dit...

fa uns quants anys que no vaig de Patum i enguany tampoc hi aniré, però ara que en parlaves me n'has fet venir ganes...

moi de tiana ha dit...

sí, espero que ens fagi un bon clima...
tirurí tutí tut·titu!
tirrí tutí tut·tà...!!