2.11.08

SETMANA EXCEPCIONAL

Tan si ens referim a la setmana diguèssim de calendari, de dilluns fins avui, com si mirem des de diumenge passat fins ara.

Diumenge passat gaudíem d'un dia de primavera avançada, amb moltes màximes entorn els 25 graus. I amb un sol espetarrant a tot arreu. Feia temps que no veia una Catalunya sense ni un sol núvol des dels 36000 km del Meteossat. Avui tot el contrari: Catalunya engolida per una preciosa pertorbació.

Gaudíem d'aquell cap de setmana a l'espera que dimarts entrés una irrupció d'aire fred que ens portaria l'hivern de cop i possiblement nevades en llocs poc habituals, i encara més en un mes d'octubre.

I efectivament. Dilluns encara vem tenir molta bonança termomètrica però van anar augmentant els núvols. I a partir de dimarts, la meteorologia ha estat protgonista. Baixada de temperatures espectacular, vent, temporal marítiam, pluja, molt de fred i dimecres, nevada a fora del Pirineu per damunt d'uns 600 metres (amb temperatures al migdia que quasi enlloc passaven dels 10 graus); lleugera recuperació de les temperatures i petita treva tot esperant una pertorbació excepcional pel cap de setmana... I aquí en tenim els resultats!

No faré un recull de pluja general, però sí que us deixo dades d'estacions de muntanya del Pirineu. Les dades són en mm o litres/m2, però tot i la variació de cota de neu, per damunt d'uns 2000 metres, tota aquesta precipitació ha estat en forma sòlida, és a dir en forma de neu. U de novembre i el Pirineu presenta un especte excepcional, amb gruixus d'entre un i dos metres en molts casos, o més, per damunt dels 2000 metres més o menys. Tan de bo sigui presagi d'una temporada de neu excepcional. Ja sabeu què diuen: "Any de neu, any de Déu!". I no ho dic pel benefici de les estacions d'esquí i d'aquells que no volen els óssos al Pirineu, sinó pel benefici comú. Tot i que, evidentment, és una excel·lent notícia pels amants de l'esquí, i jo el primer. Els rius ja baixen ben corulls amb les pluges i la desfeta de la neu de les cotes més baixes després de la nevada de dimecres. Tot això, cap als Pantants! El de Sau comença a estar baix, en part perquè han obert comportes per omplir el de Susqueda. De manera que té espai per recollir el que baixi del Ripollès, que no serà poc. Així que segurament la propera primavera ens estalviarem debats sobre transvassements i/o minitransvassaments i rodes de premsa del Conseller Baltassar. Tots ho agraïrem. I no cal parlar dels beneficis pels ecossistemes en general. Segurament per alguns sectors agrícoles aquestes pluges no aniran bé. Pel sector de la flor, per exemple, el fred i la pluja d'aquesa setmana ha fet que hi hagués varietats que no s'acabaven d'obrir. I amb Tot Sants a la Cantonada... Però globalment hem d'estar ben contents. Sobretot perquè, malgrat alguns desgavells aquesta matinada al Camp de Tarragona, la pluja (exceptuant també alguns xàfecs més intensos) ha anat caient sense massa intensitat i en força hores.

Vét-aquí les dades que us deia. Precipitació recollida a estacions de muntanya del Pirineu entre dimarts i fins avui a mitja tarda:

Boí (2540m): 250.6 mm
Bonaigua (2266m): 184.4 mm
Cadí (2149m): 248.9 mm
Espot (2520m): 298.7 mm!!
Malniu (2310m): 149,2 mm
Núria (1971m): 223 mm
Port del Comte (1635m): 307.1 mm!!
Sasseuva (2226 m a la Val d'Aran): 101 mm
Ulldeter (2367m): 141.7 mm

Font: Servei Meteorològic de Catalunya i www.meteoclimatic.com

Ja ho veieu, uns registres espectaculars i excepcionals. En el cas del Port del Comte, al Solsonès, de divendres fins avui, en tres dies, s'hi han recollit ni més ni menys que 270.7 mm, en una estació que a l'abri i el maig ja va rebre moltíssima aigua i neu i on ja hi porten recollits, en el que va d'any, quasi bé 1400 mm, quan la mitjana està al voltant dels 900. I encara queden dos mesos per acabar el 2008...

Ara us mostro el mapa isobàric d'aquest matí, a les 07 hora local. Busqueu la Península Ibèrica i trobareu l'excepcional borrasca centrada el sud de Catalunya. No calen massa coneixements per entendre el perquè de tanta aigua i tant de vent (tot i que, esclar, se n'han de mirar d'altres, de mapes, però una idea us la podeu fer).



Us ho acompanyo amb la imatge del canal visible del Meteosat a les 13 hora local



Per cert, tot plegat no té RES a veure amb el canvi climàtic. Perquè ja fa temps que sembla que tot se li hagi d'atribuir al global warming. Se'n diu tardor al Mediterrani.

Fins ara

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha costat molt trobar la P. Ibèrica en el mapa isobàric...
Vaig justa...
:-P

Abelunimbus ha dit...

És que si no hi estàs acostumat barra acostumada costa... J a veus que estem ben entretinguts!

Abelunimbus ha dit...

És que si no hi estàs acostumat barra acostumada costa... J a veus que estem ben entretinguts!