20.4.08

Em puc enamorar d'una seqüència d'imatges del Meteosat? La resposta és evidentment que no. Enamorar-me'n, no, però l'emoció que puc arribar a sentir i l'excitació contemplant depèn quins panorames meteosàtics, es pot assemblar bastant a les sensacions de les follies de l'amor.



La seqüència que ens ofereix avui ara la magnífica pàgina http://www.sat24.com/, és espectacular. La pertorbació instal·lada al Cantàbric, amb un front acabant de travessar Catalunya, amb l'embossament d'aire fred giravoltant damunt la Península Ibèrica, amb el granulat característic dels ruixats i les tempestes que hi decarreguen. I el front que ens està passant, els fronts vaja. Un de càlid i un de fred que genera ruixats i tempestes que han entrat per ponent i el sud i van avançant fins que d'aquí mitja horeta ens arribin. Tot plegat, brutal. La situació isobàrica parla per si sola. Fixeu-vos amb Islàndia, té un anticicló de 1022 hPa instal·lat al damunt! Cal pensar que les borrasques hi són tan habituals que així com tenim l'Anticicló de les Açores, també tenim la Depressió d'Islàndia.
La veritat és que hem d'estar contents. Molt contents! La pluja ha efectat i de quina manera moltes comarques de ponent, el sud i el Pirineu i pre-Pirineu. Al nord-est, de moment, ben poca cosa. A Tiana tot just un litret. Però cap a ponent hi ha molts registres de 20 a 40 litres, acostant-se als 60 a Tàrrega. I de fet a tota aquella àrea hi torna a ploure. A les comarques tarragonines, també tenim regsitres més que significatius. I també al Pirineu, nevades de més de mig metre i arribant a més d'un metre acumulat els últims dies. I tot i ser una situació de sud-oest, la cota al voltant dels 1600 al Pirineu oriental i 1300 o així a la resta. És a dir, aigua boníssima pels sembrats de ponent i els fruiters, que se suma a les plugetes que ja hi ha anat fent les dues últimes setmanes. Pluja boníssima també pel sector agrícola de Tarragona. I pluja també (i neu) a les capçaleres dels rius, és a dir aigua boníssima pel tema embassaments. Resumint, aigua boníssima per tots els espectes de la sequera: agrària, forestal, d'aigües freàtiques, consum humà directe... El que deia, hem d'estar MOLT CONTENTS!





Fins ara